társkeresés, párválasztás

Ha valaki már hosszabb ideje él egyedül, és ez számára nem élvezhető, akkor bizony fel kell vállalni, hogy ő egy kereső, és szerencsés, ha olyan keresőnek tartja magát, aki ezen változtatni akar, és nem olyannak, aki beletörődik a magányába. Ugyan a szerelemhez szívesen párosítjuk a spontaneitást, de, ha már valaki eljutott arra a pontra, amikor úgy érzi, hogy hosszú évek próbálkozását folyamatosan kudarc kíséri, akkor az ösztöneinknek besegíthetünk az elménkkel. Ehhez bármennyire kényelmetlen, vagy esetleg kellemetlen is, de érdemes segítséget kérni.

Napjainkra mások lettek a fontossági sorrendek, és szinte összehasonlíthatatlan az életünk a szüleink, nagyszüleink életével. Régen a kapcsolatok fiatal korban, még a 20-as éveink elején alakultak ki, ami önmagában megkönnyítette a helyzetet. Ebben a korban még rugalmasabbak vagyunk, még meg van a lehetősége a közös fejlődésnek, a közös érdeklődési kör kialakításának. Mára már későbbre tevődik a komoly párkapcsolat építése. Mint a nő, mint a férfi először megpróbálja önmagát megalkotni.
Viszont az évek során emocionális változásokon is keresztülmegyünk, így a mások elfogadása egyre nehezebb, pl. a már kialakult életünkbe kit és milyen mértékbe engedjünk be, de a hibák megértésére is egyre kevésbé vagyunk képesek, nehezebben alkalmazkodunk és nehezebben is kötünk kompromisszumokat, ebből következik, hogy gyakran már nem is a számunkra megfelelőt keressük, hanem az „abszolút tökéleteset”.

Az egyedülállók másik rétege az újra kezdők, akik már elváltak, akiknek ott a volt párjuk, mint összehasonlítási alap, aki vagy mély sebeket hagyott bennünk és ezzel gátolja a továbblépést, vagy még mindenkiben őt próbáljuk megtalálni.

Egy jó párválasztás sokban meg tudja könnyíteni későbbi életünket. Nem véletlen, sőt szükségszerű lenne egy kapcsolat elején feltenni a kérdést, hogy azonosak-e az igényeink és az elvárásaink, hogy körülbelül ugyanaz a cél lebeg-e a két fél előtt, hasonlók-e az értékrendek. (Főleg, ha abba is belegondolunk, hogy nem csak társat választunk, de egyben a születendő gyermekünk anyját, vagy apját is.)

Társkeresésben, párválasztásban segítséget olyan személyek szokták igénybe venni, akik már huzamosabb ideig nem találnak párt, esetleg úgy érzik, hogy a múltból magukkal cipelt gátak nehezítik a társkeresésben, vagy csak egyszerűen nem értik, hogy miért nem akar összejönni a harmonikus párkapcsolat az életükbe.

A legfontosabb lépés, amikor belátjuk, hogy nem csak a körülményeink áldozatai vagyunk, hanem talán bennünk van a változás lehetősége. Véleményem szerint, ha valaki most, a jelenben egyedül van, az nem véletlen, de nem jelenti azt sem, hogy ezen a jövőt tekintve ne tudna változtatni.

Példák társkeresési nehézségekre:

- párkeresési és kapcsolatépítési problémák
- a randizás buktatói
- ismerkedési lehetőségek: hol tudunk ismerkedni?
- önbizalom hiány, önismeret hiánya
- berögzült családi minták
- érzelmek kimutatása, vagy kontrollálása
- mérlegelés, döntéshozatal
- visszautasítás kezelés
- hazugságok kezelése
- régi lezárásának kezelése, az új felé nyitás
- új kapcsolatok elmélyítése
- az új kapcsolat minőségének javítása
- a társak közötti szerepek tisztázása és érvényesítése
- karrier és párkapcsolat összehangolása

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>