munkahelyi konfliktus

A munkahely a második otthonunk, nem szabad elfelejteni, hogy bár egyetlen életünk van, de ennek jelentős részét a munkahelyünkön töltjük. Napjainkban még inkább igaz ez, amikor a státusokért folyó hatalmi harcok szinte mindennapossá váltak.

Egy közösségen belül minél nagyobb az összezártság, a közösség tagjainak egymásra utaltsága, annál intenzívebben jelentkeznek a konfliktusok. A konfliktus akkor kezdődik, amikor az egyik fél észleli, hogy a másik fél negatív hatást gyakorol valamire, amely az ő számára fontos.
Munkahelyi konfliktus esetében nem beszélhetünk csak a „rossz” konfliktusról, mely blokkoló magatartáshoz vagy a csoport széteséséhez vezethet. Létezik az úgynevezett a „jó” konfliktus is, mely bátorítja a kreativitást, enyhítik a feszültséget, a változás szellemét viszi a csoportba, vagyis a munkahely, a szervezet számára hasznos. Egy munkahelyi szervezet tekintetében a legtöbb szakember egyetért abban, hogy a konfliktusok közepes szintje az optimális, s a jó vezető ezt a szintet képes kezelni, nem pedig a konfliktusok mindenáron történő visszaszorításán fáradozik.

De legyen szó bár „rossz”, vagy „jó” konfliktusról, mint egyének, mint munkavállalónak ezzel szembe kell tudni nézni, ezt fel kell tudnia dolgozni, hogy magánéletünket az ezzel járó stressz ne keserítse meg, hogy legyen élet a munka után is!

Példák munkahelyi problémákra:

- féltékenység kollégáktól, főnöktől
- beosztott karriervágya
- megfelelési kényszerek
- munkahelyváltás
- elismerés hiánya
- összeférhetetlenség
- munkába való menekülés
- nem megfelelő munkakörülmények
- új szabályok a munkahelyen
- munkahelyi zaklatás
- visszaélések
- elégedetlen a jelen helyzettel
- túlterheltség
- motiválatlanság
- hatékony munkamegosztás
- hatalmi harcok
- kiégés tünetei

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>