mentálhigiénés tanácsadás

„A rossz felett ne hunyjunk szemet, de ne ez töltse ki az életünket, különben a hőn áhított boldogság, mindig is egy vágy marad.”

Mit is jelent ez nekünk?

Ahhoz, hogy teljes életet tudjunk élni, és észre tudjuk venni a mindennapok örömeit belső harmóniára van szükségünk. A stressz a mindennapi élet velejárója. Jól ismerjük azokat a negatív eseményeket, mely megérintenek minket. Ez lehet egy betegség, munkahely elvesztése, szeretett személy távozása, de akár egy utcán látott kóbor állat is kiválthatja bennünk a szorongást. De bármilyen meglepő is első hallásra, a pozitív események is válthatnak ki nyugtalanságot, zavart. Gondoljunk csak bele, amikor egy esküvőn az örömanyának az egyik szeme sír, a másik nevet. Boldog, mert aznap gyermekét ünnepli, ugyanakkor szomorú, mert egyfajta veszteséget is megél.

Gyakran észrevétlenül is olyan élethelyzetbe kerülünk, amely meghaladja azon képességünket, hogy egyedül küzdjük le a belső feszültséget, rossz közérzetet. Tagadással elfojthatjuk magunkban az érzést, de a tagadás nem a probléma megszűnését jelenti. Viszont, ha nem foglalkozunk vele, nem szüntetjük meg a bántó gondolatot, vagy konfliktus helyzetet az a későbbiekben ellenünk fordul, szervezetünk valamilyen pszichés, vagy testi betegséggel válaszol rá.  Hogy ezt megelőzzük, ne várjunk a tanácskéréssel!

Mi az a mentálhigiéné, és hogyan segíthet a mentálhigiénés tanácsadás?

A mentálhigiéné fogalmát legegyszerűbben így lehetne megfogalmazni: lelki egészség védelem. A mentálhigiénés tanácsadás olyan tevékenység megnevezése, melynek célja az egészséges lelki élet kialakítása és megtartása. A mentálhigiéné az egyénnek úgy segít, hogy arra törekszik, hogy a személy saját lelki erőforrásait mobilizálja. A kliens és a segítő együtt tűzi ki a célt, a kliens az, aki az úton halad, a segítő kérdéseivel, illetve rendelkezésére álló speciális módszerekkel kíséri. Ez egy hosszabb folyamat, ami türelmet és kitartást igényel, lassú, de tartós változást eredményez, egy olyan embert, aki a saját életében otthon van, és az élete dolgaival is sikeresen boldogul.

A segítő a kliens belső erőforrásait nyitja meg, hogy a kliens elérje a saját célját. Vagyis a mentálhigiénés segítség a kliensről, csakis és kizárólag róla szól, az ő problémáját, az ő tempójában, ő fogja megoldani, és mivel az ő munkája, így neki ad önbizalmat és büszkeséget.

Miben tud segíteni a mentálhigiénés beszélgetés?

Nehézségeket okozó, bántó gondolatok, élethelyzeti problémák, ezek következtében kialakuló stressz kezelése. Negatív, de akár pozitív események életkörülményekre gyakorolt hatásának feldolgozása. Vagyis minden olyan helyzet feldolgozása, ami az egyén számára a megszokottól eltérő, és a későbbiekben, amennyiben nem foglalkoznak vele, akár pszichés betegségeket, vagy szociális gátakat okozhatnak.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>