meddőség

A lélek és a meddőség

Szinte minden nő (akár házasságban élő, akár egyedülálló) életében eljön az a pillanat, amikor megszületik az elhatározás, hogy gyermeket akar. Szomorú, bár egyre gyakoribb, hogy a folyamatos próbálkozást csalódottság kíséri. Sajnos közismert statisztikai tény, hogy napjainkban minden negyedik házaspár szembesül a vágyott gyermekáldás elmaradásával. Az esetek 30 százalékában kifejezetten lelki okok gátolják a baba megfoganását.

Egyes nőknél, természetesen tudattalanul, a háttérben meghúzódó félelmek fejtik ki azt az ellenállást, amik nem engedik, hogy teherbe essen. Rengeteg féle félelem alakulhat ki bennünk az életünk folyamán, gyakran már temetettnek hitt múltbéli események váltják ki az anyaság blokkolását. Ebben is különbözőek vagyunk, ahány nő, annyiféle indok válthatja ki a pszichés meddőséget.

A sikertelenül próbálkozó párok orvosi segítséget kérnek, ami szükségszerű, de ugyanakkor további lelki sérelmeket is produkálhat. Az esetleges kimutatott orvosi okok, a felállított diagnózisok a maguk szárazságával súlyos lelki válságot, belső megrendülést válthat ki. A meddőségi kezelések jelentős fizikai és pszichés megterhelést jelentenek, mint a nő, mint a férfi számára.

A holisztikus meglátás szerint a meddőség nem véletlen, de ez nem ad vigaszt a gyerekre vágyó nőknek és pároknak. De sajnos azt el kell fogadnunk, hogy a testnek joga van védekezni és ellenállni. Ugyanakkor ebbe nem kell beletörődnünk. A jelenben kell dolgozni a múltban kialakult sérelmeken, hogy túllépjük a pszichés gátakon.

A siker elérésében, a babavárásig vezető, sokszor rögös úton érdemes segítséget kérni, ahol irányított beszélgetéssel feltárjuk a feloldjuk a nehézséget okozó belső sérelmeket.

Példák, amik a háttérben húzódhatnak:

- felelősségtől való félelmek
- gyermekkorban ért lelki támadások
- párkapcsolati elfordulások, hárítások
- fel nem dolgozott trauma
- pályatévesztés
- haláleset
- tartós szomorúság
- különböző tárgyú lelkiismeret furdalások
- veszteségek

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>