anyaság

Az anyává válás folyamata minden nő életében komoly fordulattal jár. Személyfüggő, hogy ki, hogyan éli meg ezt az időszakot. Az is teljesen egyéni, hogy a nő melyik életszakaszában jön el a pillanat, akár tervezetten, akár előre nem végig gondolt módon, hogy anya lesz.
Abban viszont kivétel nélkül egyezünk, hogy nem csak a testünk, de a lelkünk is óriási változáson megy át, már a fogantatás pillanatától.

A szülés megint csak életünk felejthetetlen, meghatározó élménye, akár pozitív, akár negatív élmény volt. És mindezen jelentős események után kell a már meglévő szerepeik mellett az új feladatnak, az anyaságnak is megfelelnünk.
Nem vagyunk egyformák. Van, akinek könnyebben megy, szinte észrevétlenül át tudja magát adni az anyasággal kapcsolatos teendőknek, első pillanattól örömmel tölti el a rengeteg új feladat. Van, aki nehezebben éli meg ezt a fajta változást, jobban hiányolja a gyermek születése előtti életét. Van, aki számára az anyasággal járó lemondások, belső átrendeződések, áldozat vállalások jelentenek gondot. Van, aki bár könnyen alkalmazkodott, de a folytonos, gyötrelmes aggódástól nem tudja élvezni az örömteli pillanatokat.

Majd, amikor már gyermekünk cseperedik, újabb érzésekkel kell szembe néznünk. Lehet, hogy kistestvérrel ajándékozzuk meg a családot, ami amellett, hogy megkétszerezi örömünket, újabb kihívások elé is állít. Vagy újra munkába állunk, időnket, energiánkat megint meg kell tanulni másképp beosztani, pl. a családon kívül megélt ingereket meg kell tanulni osztályozni, mi az, amit bevigyünk az otthonukba, mi az, amit teljesen kizárjunk, stb.… Gyermekünk is elindul a maga útján, elindul a leválás folyamata, ezt könnyen kísérheti a féltés, féltékenység új, eddig ismeretlen árnyalata. És ezzel elkezdődik anyai szerepünk véget nem érő önértékelése is.
És sajnos gyakran előfordul, hogy ezen érzések szoros kísérője az anyaságban a lelkiismeret furdalás.

Az anyaság mindamellett, hogy a legcsodálatosabb érzés, egyben a legösszetettebb is. Igen, mások vagyunk, de ezeket az új érérzéseket a helyükre kell tenni, mert már nem csak a magunk nyugalmáért, de a gyermekünk, gyermekeink környezeti harmóniájáért is felelőssé váltunk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>